Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat, în cadrul unei conferințe de presă organizate marți, contractul de executare a lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul județean 561A, cuprins între localitățile Giurgița și Moțăței, cu o lungime de peste 40 de kilometri.

Investiția este realizată prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 28 de milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operațional Regional 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

„Ne bucurăm foarte mult că am ajuns în acest moment în care semnăm contractul pentru executarea lucrărilor aferente tronsonului I al drumului județean 561A. Suntem mulțumiți, de asemenea, că lucrurile s-au mișcat bine, în sensul că la începutul anului au fost demarate procedurile pentru licitații, iar în luna februarie deja s-au depus ofertele pentru modernizarea celui mai lung drum județean din Dolj, care ajunge până la Plenița și, mai departe, până la limita cu Mehedințiul.

Istoria acestei importante investiții este strâns legată de o inițiativă a Uniunii Europene, SUERD, la a cărei materializare am asistat și am participat. După cum se știe, Austria și România și-au dat mâna pentru a elabora o strategie a UE prin care să poată fi sprijinite țările riverane Dunării. Sunt 12 județe din România care se află pe malul fluviului și care ar fi putut să folosească această posibilitate de finanțare. Din nefericire, a fost alocat un plafon mai mic decât ne așteptam, moment în care am decis să împărțim DJ 561A, care măsoară 70 de kilometri, în două tronsoane, pentru că estimam că va fi dificil să obținem fonduri pentru întregul drum.
Bucuria noastră a fost că am primit bani europeni pentru ambele proiecte, iar acum putem spune că vom moderniza cu totul această arteră importantă a Doljului, care, de-a lungul timpului, s-a

degradat foarte mult.

Drumul trece prin 7 localități care, de acum înainte, se vor dezvolta și ele, întrucât cele două demersuri prevăd, pe lângă îmbunătățirea carosabilului, și refacerea de poduri și podețe sau amenajarea de trotuare, stații de autobuz, parcări și treceri pentru pietoni moderne.
O altă veste bună constă în faptul că nu ne mai desparte mult timp de momentul în care va fi semnat contractul de lucrări și pentru cel de-al doilea tronson din DJ 561A, între Moțăței și limita cu județul Mehedinți, în cazul căruia ofertele se află acum în evaluare“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

În cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat preocuparea instituției de a atrage fonduri nerambursabile pentru a reabilita și moderniza aproximativ 200 de kilometri din rețeaua rutieră județeană.

„Elaborarea documentației necesare în vederea obținerii finanțării europene pentru modernizarea acestui drum a reprezentat nu doar o muncă dificilă, ci și un demers pe care a trebuit să-l abordăm în mod rapid. A fost un efort de echipă, în care s-au implicat specialiștii noștri de la toate direcțiile și serviciile abilitate ale Consiliului Județean Dolj, cu sprijinul administratorului public de la acea vreme, Cosmin Durle.

Acesta este al șaselea proiect cu finanțare europeană al instituției noastre în domeniul infrastructurii rutiere, în actualul mandat, cărora li se adaugă alte patru demersuri susținute din fonduri de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Vorbim, așadar, despre 10 proiecte, în valoare totală de aproape 150 de milioane de euro, care vizează modernizarea a aproximativ 200 de kilometri de drumuri județene“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a primului tronson din drumul județean 561A Giurgița (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuța – Afumați – Boureni – Băilești – Balasan – Moțăței Gară – Moțăței (intersecția cu DN 56), în lungime de 41,474 kilometri, a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL și SC Erpia SA, la o valoare de 102.140.282,11 lei (echivalentul a 21.093.340,37 euro), având prevăzută o durată de realizare de 24 de luni.

BIROUL DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.