Stimați jurnaliști,
Solicit public demisia lui Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova, având dovada nenorocirilor de care este capabil acest individ ca șef de instituție de protecție socială! Mărturisirile angajaților care au găsit curajul de a spune adevărul sunt revoltătoare! Această scrisoare ce mi-a fost adresată trebuie considerată o probă clară și solidă pentru înlăturarea din funcție și tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au încălcat legea. Viața a sute de oameni a fost batjocorită și pusă în pericol de moarte cu consimțământul lui Valentin Giurcă.
Acesta este „produsul” pe care PSD îl infiltrează în toate instituțiile! O amendă anemică nu schimbă lucrurile. Toți cei care au trecut și trec prin calvarul salariaților ori bolnavilor din această unitate ar trebui să ni se alăture și să fie solidari nevoii urgente ca astfel de indivizi de o inconștiență criminală, să dispară azi din posturile pe care le ocupă!
“ Către Domnul Mario-Ovidiu Oprea,
Senator de DOLJ, în Senatul României
În numele grupului de angajați ai Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova,
Ca urmare a declarațiilor mincinoase și calomnioase ale Directorului Valentin Giurcă la adresa personalului, vă aducem la cunoștință următoarele:
În Starea de Urgență, aparținători ai beneficiarilor din Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, situat pe Str. Tabaci, Nr. 3, fără a avea teste COVID făcute, au luat contact fizic cu beneficiarii din interiorul căminului (atât în curtea unității, cât și pe sectoarele din interiorul căminului), inclusiv sub privirile medicului coordonator, dr. Panduru Laurenția Olimpia, ale directorului Giurcă Valentin sau ale as. șef Căldăruș Rodica. Ulterior s-a descoperit că anumiți aparținători erau pozitivi și își infectaseră rudele, acestea fiind testate ulterior și având rezultat pozitiv la testarea COVID;
Bolnavii nu au fost testați în perioada în care a fost declarată „Starea de Urgență”, deși unii dintre aceștia prezentau, încă de atunci, simptome specifice COVID. Au fost transferați/internați bolnavi de la Centrul Sf. Mina, după ce se aflase că acolo este un focar COVID. Deși niciunul dintre bolnavii aduși din afara unității nu avea rezultatul testului COVID, aceștia au fost îngrijiți de către personalul CPV, fără echipament de protecție conform.
În perioada în care a fost decretată „Starea de Urgență”, bolnavi din interiorul Căminului au fost transportați cu salvarea unității la bănci (pentru retrageri de bani, plata unor facturi, etc.), aceștia neavând niciun fel de echipament de protecție (măști, mănuși, combinezoane, etc.);
Imediat ce s-a ridicat „Starea de Urgență”, trecându-se la „Starea de Alertă”, beneficiarii au beneficiat de „bilete de voie” de la serviciul social și medicul curant, la indicația directorului, pentru a merge în oraș, la piață, la birt, în familie, etc. Mulți dintre aceștia au revenit la CPV în stare de ebrietate. Ulterior au dezvoltat simptome specifice COVID. Personalul medical a anunțat medicul curant, care, și de aceasta data, nu a luat nicio măsură, nu a izolat personalul sau beneficiarii, având chiar un aer de aroganță și lipsă de respect, împletit cu o evidentă nepăsare, afirmând că aceștia „sunt afebrili, deci și sănătoși”. Termometrizarea beneficiarilor se face cu termometre care arată temperaturi eronate (aprox. 34 – 35 grade C), iar când a fost anunțat de acest fapt, medicul curant a tratat cazul cu nepasarea-i caracteristica.
În ceea ce privește personalul Căminului pentru Persoane Vârstnice, acesta a avut și are o viață de calvar! Acești angajați au fost obligați să stea de câteva luni, cu o scurtă perioadă de „relaxare”, departe de familii, în camere în care nivelul de siguranță este extrem de scăzut, unele dintre acestea fiind camerele bolnavilor care au fost depistați cu rezultat pozitiv, în urma testului COVID. Angații care au fost izolați în incinta CPV sunt nevoiți să doarmă și să mănânce în condiții improprii, fiind expuși în permanență riscului de contaminare, stau ușă în ușă cu bolnavii COVID și dorm repartizați în aceeași cameră asistenți cu infirmieri. Se știe că gradul de infectare este foarte mare, atunci când amesteci personalul cu diferite funcții, infirmierele având contact prelungit cu bolnavii.
La solicitarea asistentelor și a infirmierelor de a primi materiale de protecție conforme și adaptate situației, acestora li s-a refuzat acest drept, fiind supuse cu bună știință contaminării, iar viața le-a fost pusă în pericol de moarte. Unele dintre acestea au cedat și și-au dat demisia!
Nu au primit materiale de protecție, combinezoane de polipropilenă conform normelor în vigoare, nici măști FFP 2 sau FFP 3, dezinfectanți și alte materiale necesare, decât un număr redus de angajate, în ziua în care se anunțau controale (spre exemplu, pe 12 august 2020). Pacienții care au primit rezultat pozitiv, în urma testului COVID, au fost luați cu izoleta și duși în spital pentru câteva ore, apoi au fost relocați pe etajul IV, împreună cu ceilalți pacienți negativi (deci sănătoși), separați de un paravan din pânză.
Testele se recoltau de către colege asistente din cadrul CPV, care nu au fost instruite în niciun fel, în condiții neconforme și netransparente, fără supravegherea DSP, rezultatul acestora venind și după aproape 14 zile, când turele se schimbau. Drept urmare, o parte a personalului a fost luat cu izoleta direct din câmpul muncii – incinta CPV, iar o altă parte de acasă, din sânul familiei. Atentie! Nu toți bolnavii au fost testați! Cei care prezentau simptome (tuse, febră) nu erau testați!
Personalul a fost pus să lucreze abuziv și încălcându-se prevederile Codului Muncii, cu program infernal prelungit și un grad exagerat de solicitare și fizică și psihică. Sunt asistente care lucrează 24 de ore din 24, timp de 8 zile, una la 90 de bolnavi. O infirmieră răspunde de aproape 40 de bolnavi zilnic. Personalul de pe așa-zisul „etaj COVID”, unde pacienții erau amestecați (unii cu rezultate pozitive, alții cu rezultate negative – în urma testelor COVID), a fost mutat ulterior pe etaj NON-COVID. Astfel marea majoritate a personalului s-a contaminat sau a contaminat alți bolnavi, primind rezultat pozitiv, în urma testării COVID.
Personalul căminului trăiește într-un ritm cumplit, lucrând 14 zile la cămin, iar după, fiind internate alte 14 zile în spital și apoi reintrând în izolare la cămin. Multe dintre asistente și infirmiere cedeaza fizic și psihic, iar totul se răsfrânge asupra îngrijirii bătrânilor din Centru. În 14 zile, sunt colege care s-au odihnit doar 15-20 de ore. Acestea au fost supuse atât jignirilor, cât și amenințărilor și pericolului de a-și pierde viața!
Hrana pacienților provine din bucătăria unitătii, unde, la ora actuală, o bucătăreasă este depistată pozitiv – COVID. Restul colegelor acesteia, gătesc în continuare masa pentru pacienții și personalul CPV, chiar dacă au luat contact cu aceasta. Nu s-a luat nicio măsură pentru a nu se răspândi infecția, drept urmare bucătăria unității funcționează și azi, fără niciun fel de restricție. Personalul din bucătărie/spălătorie nu se află izolat în cămin, iar în timpul liber a fost luat să împartă afișe electorale, deși trebuia să fie izolat, pentru a nu expune, atât personalul izolat în incinta căminului, beneficiarii, cât și cetățenii cărora le-au împărțit afișe.
Niciodată directorul instituției nu a facut apel în scris la ajutorul Primăriei Craiova, atât în Starea de Urgență, cât și după Decizia internă de Carantinare a Căminului, pentru a crea sau a ajuta la crearea unor condiții sigure, atât pentru personal, cât și pentru beneficiarii căminului. Astfel, Căminul pentru Persoane Vârstnice va ajunge în scurt timp să fie în colaps cu personalul de îngrijire. Drept urmare, viața bolnavilor va fi pusă în pericol! Această „decizie de carantinare” nu poate fi justificată, atât timp cât o parte din angajați sunt carantinați, iar celaltă nu, există pericolul de a se infecta, atât timă cât aceștia interacționează frecvent unii cu ceilalți.
Nici acum, după aflarea adevărului în ceea ce privește situația Căminului pentru Persoane Vârstnice, Primăria nu a facut absolut nimic pentru a ajuta la stingerea focarului.
Incompetenții conduc în continuare această unitate și iau măsuri distructive în ceea ce privește beneficiarii, dar și personalul CPV, mint în apariții în mass media, pentru a-și salva pielea și „scaunul”, și dau vina tot pe oamenii care duc greul de ani de zile. Aceasta este mulțumirea pe care Valentin Giurcă o are pentru colegii săi, neputincioși și fără vină în astfel de situații. Este revoltător că DSP a dat o amendă modică de 2000 de lei, în bătaie de joc, ceea ce considerăm că este o jignire la adresa fiecărui cetățean de rând. Observăm că ITM-ul încă nu „vede” și nu „aude” nimic, fiind căpușat de oameni numiți politic, asemenea celorlalte instituții din Craiova! Este inadmisibil să pui o persoană să lucreze în ture de 24 de ore, fără să-i acorzi timp de odihnă, atât de necesar recuperării.
Vă rugăm să ne ajutați în sesizarea organelor abilitate (Ministerului Sănătății, ITM-uui, trimiterea Corpului de Control al Ministerului Sănătății, pentru verificări riguroase – nu „acoperitoare”, cum au fost cele recente, etc.) pentru soluționarea și remedierea acestei situații, care ne îngrădește drepturile noastre constituționale: dreptul la sănătate, la viață și la libertate.
Mulțumim!
P.S. „Dumnezeu ne este martor că ne dorim din tot sufletul să ne facem datoria față de bolnavi, dar nu vrem să ne pierdem viețile și să nu mai ajungem să ne vedem familiile.””
Senator Mario Ovidiu Oprea,
Presedinte PNL Craiova