ciurezu tudor, scandal, sif oltenia

Craiova se mândrește cu mulți oameni profesioniști, în diverse domenii. Oameni verticali, cu înaltă ținută morală și socială, apreciați la nivel național sau chiar european. Până zilele trecute, s-ar fi putut afirma, probabil, că Tudor Ciurezu, director general și președinte al Consiliului de Administrație SIF Oltenia, ar putea face parte din această categorie (bineînțeles, asta dacă nu citim editia www.cancan.ro din 29.08.2019/ https://www.cancan.ro/patriarhulsi-mana-dreapta-de-la-sif-oltenia-escapada-la-bucuresti-20051038). Astăzi, însă, în lumina evenimentelor recente, nu mai putem susține același lucru.

Săptămâna trecută, marți, 28.04.2020, a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor SIF Oltenia, la sediul Societății din strada Tufănele nr. 1. Acest eveniment este uzual pentru orice societate, care este obligată de lege să-și convoace acționarii pentru a aproba situațiile financiare ale anului anterior și bugetele propuse pentru anul în curs. Această întâlnire formală a fost, însă, anul acesta, prilej de spectacol de dispreț și insultă la adresa acționarilor SIF Oltenia, regizat de Tudor Ciurezu, cu susținerea celor 3 acoliți: Carmen Popa, Anina Radu și Nicolae Stoian, toți membri CA ai Societății.

Dar să punem în context: Tudor Ciurezu, mandatat de acționari pentru a administra și conduce SIF Oltenia, a început să se confrunte din 2019 cu nemulțumirea unora dintre aceștia, acționari cu care ar fi avut, inițial, relații de respect și apreciere reciproca. Însă lucrurile și oamenii se schimbă, iar Tudor Ciurezu nu face excepție. Ba chiar, spun unii, este maestrul metamorfozei din prieten în adversar, nu puține fiind situațiile în care a abandonat cu seninătate înțelegeri sau prietenii, sucindu-se la 180% în mai puțin de câteva ore.

Acționarii nemulțumiți au abordat căile legale: cerere de convocare AGA, solicitare de completare a ordinii de zi, sesizări ASF, tot arsenalul unui investitor (naiv, am adăuga noi, care crede ca îi sunt respectate drepturile în Romania, Craiova, mai exact). Toate demersurile lor s-au lovit de refuzul lui Tudor Ciurezu de a pune în aplicare legislația în vigoare. Nu ne vom opri asupra pretextelor invocate de conducerea SIF Oltenia (care sunt hilare) pentru a refuza acționarilor drepturile legale, din motive de spațiu și timp. Consecința a fost că toată piața de capital din România îl percepe acum pe Ciurezu ca fiind baricadat în sediul SIF Oltenia, păzit de firme de securitate și de acoliți mărunți, iar Autoritatea de Supraveghere Finaciară l-a amendat cu 30.000 lei, pas premergător ridicării avizului de conducător.

Revenind la ziua de marți, 28.04.2020: dimineața, începând cu ora (scriu ziare centrale) 5.30-6, au început să se strângă acționari în fața sediului SIF Oltenia. Naivii de ei credeau în continuare ca au drepturi, care le vor fi respectate. Ei bine, nu a fost așa. Decizia lui Ciurezu a fost să nu le permită accesul în clădire, pe motive de pandemie, de transmitere de viruși și alte infecții (chiar ne întrebăm ce boală o fi bântuind sediul Societății de e așa periculos să intri acolo). Asta deși toate cele câteva sute de companii listate pe BVB, exact ca SIF Oltenia, și-au ținut Adunările Generale fix în aceeași perioadă, în aceleași condiții de pandemie, dar cu mult mai mult respect față de acționari.

Așa au rămas, în fața SIF Oltenia, câteva zeci de persoane, venite din întreaga țară, dar și din Craiova, privind stupefiați la bătaia de joc pe care Ciurezu le-o pregătise. Erau, printre aceștia, alți prețedinți de SIF, directori de fonduri de investiții, diverse persoane cu funcții relevante în piața de capital, investitori a căror unică vină a fost că domnu’ director i-a evaluat ca fiind ostili. În sala în care avea loc Adunarea Generală, așezate confortabil pe scaune distanțate, stăteau diverse secretare, șoferi și paznici ai SIF Oltenia: investitori strategici, ce să mai…

Auzim des că acum, în aceste momente dificile, trebuie să fim atenți ca cei de rea credință să nu comită abuzuri. De altfel, să profiți de situația critică în care ne aflăm și să comiți ilegalități se și pedepsește mai aspru, tocmai pentru că să abuzezi de o conjunctură nefericită este o circumstanță agravantă. Plus că spune multe despre tine, ca om. Mă întreb ce părere au autoritățile despre situația de la SIF Oltenia: o fi oare un abuz sau nu? Vom vedea.

Până atunci, însă, corect este să considerăm o lașitate din partea unui conducator de societate pe acțiuni fuga de acționari. Să eviți să te prezinți în fața lor, a celor care ți-au dat votul de încredere, nu are nicio legătură cu mândria de profesionist ci, mult mai probabil, cu lașitatea unui impostor care știe că ocupă abuziv o poziție. Și asta e o istorie tristă, cu care România s-a confruntat de multe ori, și care trebuie oprită imediat, indiferent unde se petrece ea. Că Tudor Ciurezu va pleca de la șefia SIF Oltenia este o certitudine. Că nu mai sunt astfel de personaje în funcții cheie, asta nu avem de unde să știm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.