”Acţiunea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acţiunilor Serviciului „D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste.

Pentru necunoscători, dezinformarea întreprinsă de fosta Securitate comunistă a cărei metehne se vede că s-au păstrat până azi era „măsură operativă constând în diseminarea intenţionată a unor informaţii denaturate sau false într-un anumit mediu, prin intermediul surselor din reţeaua informativă sau al ofiţerilor, pe baza unui plan bine stabilit şi supus în prealabil aprobării superiorilor ierarhici.

De regulă, dezinformarea avea ca scop compromiterea unei persoane sau crearea unei reputaţii false, pregătirea sau contracararea unor evenimente sau acţiuni, promovarea intereselor conducerii partidului său statului român, pe plan intern sau extern. După reformarea administrativă a Ministerului de Interne în 1967, acţiunile de dezinformare au fost coordonate de Serviciul „D”, ca unitate specializată”. (a se vedea în acest sens Indexul de termeni şi abrevieri cu utilizare frecvenţa în documentele Securităţii alcătuit de CNSAS).

De la înfiinţarea ei, SIIJ a fost ţinta celei mai crâncene şi asidue campanii de dezinformare, fakenews şi manipulare din perioada post-comunistă, campanie purtată atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, al cărei vârf de lance a devenit actualul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu.

Acestei structuri de parchet nu i s-a dat nici măcar şansă să funcţioneze la parametri normali, fiind sabotată încă de la început atât din interiorul cât şi din afara justiţiei, o maşinărie uriaşă de propagandă şi manipulare fiind angajată în a promova minciuni neruşinate şi sfidătoare cu privire la SIIJ.

Motivul tuturor acestor atacuri împotriva SIIJ este clar pentru oricine are curajul să vadă şi să spună adevărul: protejarea de răspundere a magistraţilor care, o parte dintre ei în cârdăşie cu serviciile secrete, au comis abuzuri împotriva unor români.

Reacţia împotriva SIIJ se înscrie în acţiunea constantă de 30 de ani a statului român de a-i proteja pe cei care, deţinând puterea statului, au abuzat şi nenorocit romani. Nici pentru morţii, răniţii şi abuzurile de dinainte de 1989, nici pentru abuzurile din ultimii 30 de ani, se vede că cei din conducerea statului român nu vor să fie angajată răspunderea vreunui abuzator.

Creată că o soluţie pentru a contracara abuzurile şi presiunile dovedite la DNA la adresa judecătorilor şi procurorilor, abuzuri ce au constituit adevărate ameninţări la adresa independenţei justiţiei, SIIJ a fost de la început ţinta unor atacuri şi dezinformări susţinute, venite atât din interiorul sistemului judiciar, cât şi din clasa politica, atacuri conduse de persoane ce doresc îngroparea abuzurilor şi revenirea la sistemul de represiune care le-a promovat şi tolerat.

Întâmplător sau nu, aceleaşi persoane din magistratura, clasa politica, societate civilă sau presa, care prin manipulări şi dezinformări au justificat şi solicitat desfiinţarea SIIJ, sunt cam aceleaşi persoane care au apărat abuzurile din justiţie împotriva romanilor din ultimii ani, transformarea instanţelor în „câmp tactic” al SRI şi colaborarea nelegală şi neconstituţională dintre procurori şi SRI în baza unor protocoale secrete.

În timpul fostului ministru al justiţiei Ana Birchall aceasta campanie de dezinformare cu privire la SIIJ s-a rezumat la enunţarea unor neadevăruri de către fostul ministru cu privire la această instituţie de parchet care au fost uşor desfiinţate chiar de presă. În acest sens, AJADO a avut o poziţie publică prin care a desfiinţat o parte din falsele susţineri ale fostului ministru al justiţiei Ana Birchall.

Odată cu instalarea la cârma Ministerului Justiţiei a lui Cătălin Predoiu, însă, campania de fakenews şi dezinformare internă şi externă a atins o nouă culme, prin încercarea ministrului Predoiu de manipulare a întregului corp al magistraţilor în scopul desfiinţării SIIJ şi implicit a influenţării în această direcţie a proceselor ce sunt pe rolul CJUE.

Anvergura campaniei de dezinformare, manipulare şi folosire în scop propriu a corpului de magistraţi de către ministrul justiţiei Cătălin Predoiu este fără precedent de la căderea regimului comunist în România.

Concret, în dată de 25.11.2019, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanţelor şi parchetelor că, până în dată de 30.11.2019, să îşi exprime prin adunări generale „opinia” cu privire la aspecte importante privind funcţionarea justiţiei, între care şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

La data respectivă, AJADO a condamnat public respectivă acţiune a ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de intruziune nelegală şi arogare abuzivă de competente ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, solicitându-i prin respectivă reacţie să revină în limitele legii, iar dacă doreşte consultarea instanţelor prin adunări generale să o facă trimiţând un proiect de act normativ, aşa cum îi cere legea.

Documentele publicate prima dată, însă, de site-ul www.presacurata.ro pe data de 01.01.2020 şi preluate ulterior de alte site-uri de ştiri, demonstrează că acţiunea de „consultare” a instanţelor şi parchetelor demarată de ministrul Predoiu a fost nu doar ilegală, ci pur formală, ministrul Predoiu deja transmiţând către MAE, cu două săptămâni înainte de consultare, că noul guvern de la Bucureşti doreşte desfiinţarea SIIJ.

Astfel, din documentele date publicităţii rezultă fără putinţă de tăgadă că, la data consultării instanţelor şi parchetelor, pe data de 25.11.2019, ministrul Cătălin Predoiu avea deja luată decizia cu privire la desfiinţarea SIIJ, dovada fiind adresa pe care a trimis-o Ministerului Afecerilor Externe cu două săptămâni înainte, pe data de 11.11.2019.

În adresa din data de 11.11.2019 către ministrul afecerilor externe Bogdan Aurescu, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a cerut că România să îşi schimbe poziţia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa SIIJ, în sensul că aceasta trebuie desfiinţată sau modificată radical. Această nouă viziune urma să fie adoptată printr-un memorandum al Guvernului României.

Ca atare, la data la care ministrul Predoiu a cerut instanţelor şi parchetelor convocarea adunărilor generale, poziţia acestuia şi a Ministerului de Justiţie cu privire la SIIJ era deja pe deplin formată şi exprimată în documente oficiale. Consultarea instanţelor şi parchetelor, prin urmare, a fost făcută pur formal, fiind o demonstraţie de dispreţ a ministrului Predoiu faţă de corpul judecătorilor şi procurorilor cu scopul, se înţelege, de a legitima post factum decizia deja adoptată de acesta.

De altfel, în chiar adresa de convocare a adunărilor generale, ministrul Cătălin Predoiu a indus în eroare magistraţii, susţinând că a consultat deja Consiliul Superior al Magistraturii pe tema SIIJ. Or, din adresa trimisă instanţelor, în ziua imediat următoare, CSM a devoalat dezinformarea ministrului Predoiu, arătând că CSM a fost consultat doar pe celelalte teme, respectiv compunerea completelor de apel, admiterea la INM şi pensionarea cu 20 ani vechime, nicidecum şi cu privire la desfiinţarea SIIJ.

Din fericire pentru statul de drept şi democraţia din România, magistraţii, în special cei cu vechime, aflaţi în vârful sistemului judiciar, au votat fie pentru menţinerea SIIJ în formă actuală, fie pentru menţinerea secţiei cu o serie de ajustări. În acest sens s-au exprimat judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cei ai Curţii de Apel Bucureşti, dar şi ai altor curţi de apel din ţară şi a parchetelor de pe lângă acestea.

Opinia acestor magistraţi, similară cu cea exprimată de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost nu doar complet ignorată, ci şi ascunsă de ministrul Cătălin Predoiu, care, în seara zilei de 27.12.2019, a propus Guvernului Orban un memorandum plin de neadevăruri flagrante prin care a susţinut direct desfiinţarea SIIJ, poziţie ce urmează a fi prezentată instituţiilor UE. În respectivul memorandum nu se face nici o referire la poziţia exprimată de cele mai înalte foruri din sistemul de justiţie şi nici la deciziile CCR care au statuat că SIIJ reprezintă o garanţie legală a independenţei individuale a judecătorilor.

Procedând în acest mod, complet neloial şi perfid, ministrul Cătălin Predoiu reînvie practica Serviciului „D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste, serviciu care avea ca rol dezinformarea, manipularea, distorsionarea şi controlarea opiniei publice prin propagarea de informaţii false pe plan intern şi extern în scopul obţinerii unui rezultat dorit de „preaiubitul” conducător comunist al ţării.

Acţiunea de dezinformare cu privire la SIIJ întreprinsă cu precădere pe plan extern de ministrul justiţiei Cătălin Predoiu nu este nouă, acesta având deja experienţa manipulării şi dezinformării instituţiilor europene din perioada în care, fiind ministru al justiţiei, a iniţiat noile coduri civile şi penale. Comisia Europeană a lăudat prin rapoartele MCV respectivele coduri, dar care în timp s-au dovedit a avea zeci de articole neconstituţionale.

Actuala acţiune a ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de distorsionare a adevărului şi promovare de fakenews-uri în scopul susţinerii desfiinţării SIIJ are ca efect protejarea abuzatorilor care au încălcat drepturile şi libertăţile romanilor.

Modul în care acţionează ministrul Predoiu este grav nu doar pentru că vine din partea unui avocat, care ar trebui să pună pe prim plan apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor romani, dar şi pentru că, folosindu-se de magistraţi, ministrul Predoiu încearcă să asigure impunitate unor abuzatori prin manipularea CJUE, în cauzele de pe rolul curţii ce au ca obiect legalitatea înfiinţării şi funcţionării SIIJ.

AJADO condamna ferm orice acţiuni şi dezinformări care au ca scop exonerarea de răspundere a celor care au abuzat de funcţiile cu care statul i-a investit şi care i-au călcat în picioare pe romani, le-au distrus vieţile, familiile şi afacerile.

Poziţia AJADO este că toţi abuzatorii din justiţie trebuie să răspundă în faţa legii, egal cu orice alt cetăţean, iar în acest sens îi va expune public pe cei care, prin dezinformări şi manipulări asemenea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu, urmăresc să acorde impunitate celor care au abuzat cetăţeni romani şi le-au încălcat drepturile şi libertăţile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.