Festivalul Internațional Shakespeare, o nouă ediție cu spectacole de top la Craiova, între 19 și 29 mai 2022

0

Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare  are loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

Lia Olguța Vasilescu, Primarul Craiovei și Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, inaugurează mâine Festivalul Internațional Shakespeare.

Mâine – joi, 19 mai 2022, ora 18:00 va avea loc inaugurarea celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare.

Vor lua cuvântul domnul Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii, doamna Lia Olguța Vasilescu, Primarul Craiovei, domnul Vlad Drăgulescu, Directorul Festivalului Internațional Shakespeare, domnul Emil Boroghină, directorul- fondator al Festivalului Shakespeare și Președinte al Fundației Shakespeare și domnul Alexandru Boureanu, Managerul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Sala „Amza Pellea”.

Totodată, la ora 18:30 se vor putea vizita expozițiile CĂRŢILE FUNDAMENTALE: BIBLIA ŞI OPERELE COMPLETE ALE LUI SHAKESPEARE, Expoziția de fotografie SHAKESPEARE FOR EVER, SHAKESPEARE FOR ME – Mihaela Marin; Expoziția de pictură PURCĂRETIADA – Crista Bilciu, Expoziția de costume elisabetane NEGRU-AURIU – Coordonator expoziție Prof.univ.dr. Ștefania Cenean, U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale”, București.
De la ora 19:00  se va putea urmări mult așteptata producție 887,  un spectacol scris, regizat și interpretat de Robert Lepage, spectacol prezentat de Compania Ex Machina, Quebec, Canada
Durata spectacolului: 2h (fără pauză)
De la ora 21:00 marele artist internațional ROBERT LEPAGE va primi  PREMIUL INTERNAŢIONAL SHAKESPEARE, ediţia a XIII-a, acordat de Institutul Cultural Român și Festivalul Internațional Shakespeare
De la ora 21:30 -va avea loc în Piața Mihai Viteazul deschiderea outdoor – OPENING SHAKESPEARE – Video Mapping – acces gratuit!
Și de la ora 23:00 – Opening Party – la Valletta Towers. acces gratuit!
Ziua 2 ii este dedicată ÎN TOTALITATE lui Robert Lepage, după cum veți putea vedea în programul atașat.

Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, mult așteptata producție „The Tiger Lillies perform Hamlet” dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.

Peste 100 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri vor avea loc în 13 locații din Craiova, într-un eveniment de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.

„Ce înseamnă Festivalul Shakespeare de la Craiova? O minune. Născută din iubire, salvată din pasiune și – acum, iată – împlinită prin continuitate. Abia astăzi, când atâtea evenimente de peste tot au dispărut sau și-au pierdut seva, înțelegem că visul lui Emil Boroghină durează, renaște, e la clipa unui unui nou început. Iar noi toți avem prilejul de a fi parte din el. Ce dar frumos! Ce sărbătoare a spiritului! Ce gest de prețuire a valorilor teatrului mondial: de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete! Puține, foarte puține festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalități. Încă și mai puține încearcă să le adauge altele și altele, ale unor noi generații. Este vocația celor care, din doi în doi ani, transformă Craiova într-o insulă shakespeareană. Victoria lor devine atunci un triumf al teatrului românesc pe marea scenă a lumii.”

Octavian Saiu, critic de teatru, eseist si profesor universitar

Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului s-au pus deja în vânzare pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.

Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova este organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.