upu craiova

O parte a spațiilor medicale construite pentru Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU), în cadrul unei investiții cu valoarea totală de 4 milioane de euro, derulată de Consiliul Județean (CJ), a fost predată luni către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, a anunțat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

„Unul dintre cele mai ample și ambițioase demersuri investiționale derulate de Consiliul Județean Dolj la SCJU Craiova marchează finalizarea unei alte etape importante. Ieri după-amiază, am semnat cu reprezentanții conducerii spitalului și cu echipa de coordonare a UPU procesul-verbal prin care le-am predat parterul și subsolul noii clădiri construite special pentru această structură esențială a SCJU, în cadrul căreia sunt tratate zilnic sute de cazuri.

Așa cum se cunoaște, noi am inițiat cu fonduri proprii un proiect prin care am urmărit, pe de o parte, să modernizăm spațiile în care funcționa Unitatea de Primire a Urgențelor și, pe de altă parte, să le extindem în mod semnificativ, realizând două noi corpuri de clădire, astfel încât suprafața destinată UPU să crească de peste 4 ori, ajungând la aproape 3.700 de metri pătrați.

Vorbim despre o investiție a cărei valoare depășește 4 milioane de euro, strict pentru lucrările de construire, pentru care colegii noștri au obținut ulterior finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, astfel că am degrevat bugetul Consiliului Județean Dolj de o importantă presiune financiară.

Odată cu pasul făcut luni, reușim, în primul rând, să le asigurăm cadrelor medicale de la UPU condiții la standarde europene pentru a-și desfășura misiunea lor crucială, cu atât mai importantă în contextul epidemiei. În acest sens, vreau să evidențiez faptul că spațiile predate beneficiază de toate utilitățile necesare și că, mai mult, împreună cu ele au fost date în folosință grupul electrogen, necesar pentru a asigura energia electrică fără întrerupere, și depozitul de gaze medicale amenajat pentru a deservi în mod direct Unitatea de Primire a Urgențelor.

În al doilea rând, mutarea activității ne va permite să abordăm ultima componentă de infrastructură, respectiv modernizarea vechii clădiri a UPU și finalizarea corpului secundar de extindere, care trebuie unificat și conectat la restul structurii.

După cum am mai afirmat, după cum se și poate constata, în ciuda obstacolelor pe care le impune starea de urgență, Consiliul Județean Dolj își duce mai departe toate cele aproape 30 de proiecte majore, în beneficiul comunității, venind astfel, prin intermediul sumelor investite, care totalizează peste 240 de milioane de euro, și în sprijinul economiei, în această perioadă dificilă“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a prezentat structura noii incinte în care își va desfășura activitatea Unitatea de Primire a Urgențelor, subliniind totodată unicitatea și complexitatea obiectivului.

„Am predat către SCJU Craiova și UPU spații care, cumulat, măsoară aproape 1.300 de metri pătrați, reprezentând așadar peste o treime din suprafața totală a întregului nostru proiect de modernizare și extindere a Unității de Primire a Urgențelor. Mai mult, trebuie precizat că stadiul de ansamblu al demersului este mai avansat decât o arată aceste cifre.

La principalul corp nou construit, la restul nivelurilor, respectiv etajul I și suprastructura de la etajul al II-lea, au mai rămas de executat doar lucrări de mică anvergură, constând în montarea unor placaje pentru securitate la incendiu. Corpul secundar se află și el aproape de finalizare, care devine posibilă odată cu mutarea UPU în spațiile pe care le-am pus acum la dispoziție.

Astfel, la parter, cadrele medicale beneficiază de o zonă generoasă, amenajată pentru module de consultații pe diferite specialități, izolator sau terapie intensivă. Subsolul este rezervat vestiarelor, serverelor, spațiilor tehnice și pentru depozitare, tot aici regăsindu-se și o sală de ședințe și de raport, pentru personalul sanitar.

Sperăm să avem această investiție complet încheiată cât mai curând, însă trebuie să ne gândim și la faptul că ea a fost una de o complexitate cu totul deosebită, dacă ar fi să ne referim, spre exemplu, doar la faptul că în noua structură destinată UPU a fost nevoie să se instaleze nu mai puțin de 70 de kilometri de cabluri electrice, cu diferite roluri“, a menționat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.