vela, ministru, isu dolj, rude

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, vineri, faptul că a fost lansată licitația în vederea atribuirii contractului pentru executarea lucrărilor de modernizare a celui de-al doilea tronson al drumului județean 561A, în lungime de peste 30 de kilometri, care pornește din zona localității Moțăței și ajunge la limita județului Mehedinți.

Demersul se derulează în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

„Inițiativa noastră, prin care ne-am propus să modernizăm cel mai lung drum județean din Dolj, măsurând aproape 70 de kilometri, mai înregistrează un pas important în direcția concretizării. Chiar astăzi a apărut în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de lansare a licitației pentru atribuirea contractului de lucrări care vizează cel de-al doilea tronson al DJ 561A. Acest sector de peste 30 de kilometri traversează comunele Moțăței, Unirea și Plenița, asigurând legătura cu județul Mehedinți.

Vorbim despre un contract cu o valoare estimată de aproximativ 18 milioane de euro, care are prevăzută o durată de executare de 24 de luni, timp în care constructorul desemnat va trebui să finalizeze modernizarea carosabilului, dar și numeroase lucrări conexe – realizarea de șanțuri și rigole, amenajarea de parcări, stații de autobuz, trotuare și treceri pentru pietoni, dar și reabilitarea și construirea de podețe și poduri.

După cum se cunoaște, licitația pentru primul tronson al acestui drum, pe traseul Giurgița – Băilești – Moțăței, cu o lungime de aproape 40 de kilometri, se află în desfășurare de la mijlocul lunii decembrie, sursa de finanțare a lucrărilor fiind aceeași: un apel al Programului Operațional Regional dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Pentru aceste două proiecte, CJ Dolj a reușit, anul trecut, să obțină aproximativ 48 de milioane de euro din fonduri europene, ceea ce reprezintă una dintre cele mai importante reușite ale noastre în domeniu, alături de proiectul pentru modernizarea drumului județean 552 Craiova – Cetate, derulat tot prin POR, a cărui valoare este chiar mai generoasă, apropiindu-se de 50 de milioane de euro.

O altă veste bună este faptul că ne apropiem de momentul semnării unui nou contract de finanțare, de data aceasta în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, prin care vom aborda ultimul dintre cele trei tronsoane ale drumului 561B Segarcea – Zăval“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a subliniat faptul că îmbunătățirea rețelei de drumuri se menține pe prima poziție, pe agenda investițională a instituției.

„Așa cum am mai spus, anul 2020 este anul infrastructurii de transport pentru Consiliul Județean. Angajamentul nostru rămâne ferm în acest sector și o demonstrează faptul că inițiativele pe care le avem în derulare, doar cu fonduri nerambursabile, vizează aproape 200 de kilometri din rețeaua rutieră pe care o gestionăm.
Pe lângă cele două drumuri pentru care am obținut finanțare prin Programul Operațional Regional, avem deja în implementare alte două proiecte prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, având ca obiectiv modernizarea DJ 652A Cârcea – DN 65 și a celui de-al doilea tronson din DJ 561B, între localitățile Horezu Poenari și Padea, proiecte cu o valoare cumulată de aproximativ 12 milioane de euro.

Acestora li se adaugă aproape 30 de milioane de euro obținute de CJ Dolj din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, pentru demersuri care vizează executarea de lucrări de reabilitare și modernizare la trei drumuri județene, pe o distanță totală de peste 40 de kilometri“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a drumului județean 561A Moțăței (intersecție DN 56) – Dobridor – Unirea – Plenița – limita județului Mehedinți, tronson 2, are o valoare estimată de 71.102.447,31 lei, fără TVA, ofertele pentru participarea la licitația deschisă putând fi depuse până la data de 20 februarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.