Pentru un copil, este foarte important să-și stimuleze și dezvolte toate cele cinci simțuri, dar chiar și tu, ca adult, ai posibilitatea de a petrece timp de calitate alături de el și, de ce nu, să înveți lucruri noi și să-ți satisfaci diferite curiozități.
Activitățile pe care le faceți împreună nu au un efect benefic doar asupra celor mici, ci și asupra legăturii dintre părinte și copil. Învățarea și stimularea dezvoltării fizice și psihice prin joacă este o metodă excelență pe care oricine ar trebui să o pună în aplicare!
Iată cele mai simple jocuri și moduri de a trezi toate cele 5 simțuri:
Jocuri senzoriale pentru dezvoltarea simțului vizual
Stimulii vizuali sunt diverși: lumini și umbre, culori, forme, însă de multe ori ajungi să vezi lucruri fără a le privi cu adevărat. În cele ce urmează vei regăsi o listă cu cele mai diverse moduri de a dezvolta acest simț:
- Jocul senzorial: „Văd ceva ce tu nu vezi” este ideal pentru a alunga plictiseala atunci când trebuie să așteptați undeva. Alege un obiect din jur, de o anumită formă sau culoare, iar copilul trebuie să ghicească despre ce este vorba. În acest fel va trebui să privească cu atenție împrejurimile, formele și culorile lucrurilor, pentru a putea ghici despre ce este vorba.
- Desenează împreună cu copilul tău cel puțin o dată pe săptămână. Alege diverse obiecte sau peisaje, ideea în sine fiind aceea de a deveni receptivi și conștienți de frumusețea lumii, nu de crearea unor desene perfecte . Acest lucru se va rezolva de la sine cu multă practică.
Dezvoltarea mirosului cu ajutorul jocurilor
Jocurile senzoriale te vor ajuta să înțelegi cât este de bine să poți simți mirosurile din jur. Acesta este unul dintre simțurile căruia îi simți lipsa atunci când răcești și descoperi că mâncarea nu mai are un gust atât de bun, căci gustul și mirosul merg cel mai bine împreună. Iată ce trebuie să încercați:
- Leagă copilul cu o eșarfă la ochi și pune-l să ghicească ce miros simte. Apoi, schimbați rolurile.
- Acordă atenție mirosurilor pe care le simți în pădure sau grădină. Rupe frunze de nuc sau din tufele de roșii și simțiți savoarea specifică a acestora.
- Faceți baie, folosind diverse bile parfumate sau sare de baie cu diferite arome. Oferă-i copilului posibilitatea de a alege ceea ce este pe placul lui.
Simțul gustului: jocuri senzoriale
Chiar dacă îți place gustul mâncării, de multe ori ajungi să nu mai experimentezi descoperirea unor noi arome. Folosește metodele de mai jos pentru a putea deveni conștient de gusturile diferite:
- Cel puțin o dată pe săptămână gătește un fel de mâncare nou, iar copilul trebuie să ghicească ce ingrediente ai folosit.
- Pregătiți un măr, un morcov sau orice altceva în diverse moduri și consistențe (întreg, bucăți, ras sau fiert). Ghiciți diferențele și descoperă preferințele copilului.
Exerciții pentru dezvoltarea simțului tactil
Pielea este cel mai mare organ al omului și este sediul simțului tactil. Află cum poți deveni mult mai atent și receptiv la percepțiile oferite de fiecare contact:
- Scrie sau desenează ceva pe spatele copilului, iar el trebuie să ghicească despre ce este vorba.
- Folosește diverse materiale pentru a crea o alee (dale, pietricele, ace de pin, crenguțe, nisip), apoi leagă copilul la ochi, acesta urmând să ghicească peste ce a pășit.
Dezvoltarea simțului auditiv prin intermediul jocurilor
Simțul auditiv te ghidează pe parcursul vieții, dar de cele mai multe ori, ajungi să percepi selectiv și nu mai ești conștient de multe zgomote din jurul tău. Apelează la următoarele exerciții împreună cu copilul tău și experimentează noile descoperiri:
- Natura este diferită pe timpul nopții, de aceea o drumeție nocturnă cu ghid este o experiență inedită. Începând cu vârsta de 5 ani a copilului, aceasta poate deveni o activitate potrivită pentru a descoperi lumea din jur.
- Vizitați ocazional o biserică sau o bibliotecă, acolo unde tăcerea este la ea acasă. Este o experiență ce vă poate ajuta să ieșiți pentru câteva momente din zgomotul intens al orașului.
- În loc să pornești radioul sau să dai drumul la muzică la televizor, alege să îi cumperi copilului diferite modele de instrumente pentru percuție pentru a crea singur sunetele și, de ce nu, înregistrează-l pentru a putea asculta împreună la final.
Simțul echilibrului
Simțul echilibrului te ajută să îți coordonezi mișcările și să îți dezvolți corpul. Organul echilibrului, situat în ureche, are o legătură strânsă cu auzul, astfel că fiecare sunet ajunge din urechi, direct în mușchi. Jucați-vă jocuri simple, precum săriturile pe un picior, găsirea echilibrului peste trunchiuri de copaci sau săriți în trambulină. Acestea sunt cele mai simple moduri de a dezvolta acest simț.
Jocurile sunt cea mai bună modalitate pentru copii de a învăța lucruri noi și de a se bucura de timpul petrecut alături de părinți. Iar tu, ca părinte, te poți întoarce în perioada copilăriei pentru a te relaxa și distra alături de cei mici.
Sursa foto: shutterstock.com